De Valentines am creat Divine – Cocktail de iubire, parfum de lux cu poezie (unisex)
06/02/2018
Sunt master parfumierul invitat de Jean Claude Ellena la World Perfumery Congress la Nisa
29/03/2018
Show all

Parfumul, perceptia urâtulului

ashkan honarvar

 

Parfumul este cea mai intensa forma a memoriei. A spus-o Jean Paul Guerlain.

Ce nu stim este ca parfumul este vocea interioara, a mintii si sufletului deopotriva.  Vocea mintii se ghideaza dupa aparente, dupa banal si comun, vocea sufletului e oglinda a ceea ce suntem in fapt, a adevarului crud, urat, greu de suportat despre noi in fata oglinzii.

Lupta asta dintre aparente si sinceritatea noastra cu noi insine este pierduta de multi dintre noi. Vrem sa fim mai mult decat suntem, si ajungem sa fim mult mai putin in fapt. Pentru ca atunci cand ne negam pe noi, descoperim minciuna, nu adevarul, si scoatem la iveala uratul, nu frumosul.

Parfumul spune o poveste despre simplitate, echilibru si armonie, despre unicitatea imperfectiunii, si nu despre perfectiune. Este sincer, si nu-l putem minti, pentru ca ne simte prin toti porii. E viu, autentic si probabil cel mai bun prieten intim. Miroase urat, atunci cand interiorul nostru e urat, cand echilibrul dintre minte-suflet este rupt si noi insine nu ne simtim bine in pielea noastra. Nu e vina parfumului pentru asta, el este doar o expresie, o consecinta a unor momente si perceptii nesincere cu noi.

De cele mai multe ori, parfumul e lupta cu memoria unor momente nefericite, pe care le ducem si este necesar sa le transformam in noi experiente, mai placute, in comfort. Probabil ati simtit la un moment dat anumite mirosuri si de fiecare data v-ati teleportat instant in timp si spatiu inapoi catre o amintire placuta sau nu, mai degraba neplacuta. Amintirile placute en fac bine, cele neplacute e necesar sa fie depasite prin transformarea lor prin aromaterapie sau exercitii de smelling in amintiri placute, prin asociere cu arome ce tin de amintiri placute, de comfort.

Da, parfumul este terapie. Aroma terapie.

Memoria este selectiva. Amintirile placute ne echilibreza, ne binedispun. Nu ne plac decat aromele asociate amintirilor neplacute, parfumurile sunt frumoase fara exceptie. Mintea noastra ne joaca feste, ne pune limite si bariere, pentru a ne provoca sa le depasim.

Parfumurile sunt frumoase fara exceptie. Nu exista parfumuri urate.

Arta parfumului este nobila, fiecare esenta este pretioasa, muncita si rafinata de mainile fine ale culegatoarelor din Provence sau cele asprite de soare din Africa sau Indii, mestesugite in laboratoare de prelucrare si ajunse pe masa parfumierilor, alchimisti in arta si stiinta creatiei. Fiecare parfum spune o poveste, a zecilor de esente din fiecare colt de lume pe care le contine. Cu unele rezonam, cu altele nu, este in natura noastra. Dar asta nu inseamna ca ele sunt urate, daca nu ne plac. Arta poate fi subiectiva, doar cu argumente. Iar argumentele uratului le stie doar mintea noastra cu memoria ei selectiva.

Naturalul si naturaletea sunt rare si pretioase.

Parfumul natural este rar, simplu si fin. Da o stare de bine si echilibru. Ales cu grija anihileaza anxietatea, stresul si starile depresive. Este un ritual  zilnic pe care ni-l putem face cadou sufletului nostru, pentru echilibru si re/descoperirea starii de bine.

 

Raluca Vasile este life& wellbeing coach, parfumier de lux certificat cu colectii premiate international. Este creatorul conceptului YPA Artisan – A Self Discovery, The EsSence of your Nature.

Comments are closed.