3 Cursuri online de parfumerie artizanala naturala care vor dezvolta creativitatea celor mici si imaginatia celor mari.
12/11/2020
ALCHIMIA IUBIRII IN PARFUM – MOLECULELE IUBIRII
13/12/2020
Show all

Ce este Aromaterapia si adevarul despre uleiurile esentiale si beneficiile lor

M-ati intrebat multi dintre voi despre Aromaterapie si uleiuri esentiale:

 • Ce este Aromaterapia si cum se obtin uleiurile esentiale ?

 • Care este diferenta intre uleiurile aromaterapeutice sau cele alimentare si esentele sau absoluturile de parfumerie ?

 • Cum facem deosebirea intre un ulei esential natural organic sau sintetic?

 • De unde ne luam cele mai bune uleiuri esentiale ?

 • De ce esentele de parfumerie nu se gasesc la magazin sau pe piata libera?

 • De ce nu recomand in general companiile tip MLM?

 • Este recomandata aromaterapia interna? In ce situatii?

 

 1. Aromaterapia este stiinta reglementata in SUA si Europa de vest ca medicina alternativa sau terapie clinica integrativa  reglementata si recunoscuta. Asta inseamna ca aromaterapia are rol nu numai de wellbeing (stare de bine mentala si fizica) ci si imbunatateste starea de sanatate mentala si fizica intr-o serie de viroze, boli neuro-psihice, dureri neuro musculare, boli autoimune precum psoriazis, lupus, artrite. Masajul aromaterapeutic este extrem de benefic pentru dureri de cap, spate sau articulatii. Aromaterapia da rezultate  foarte bune si in sanatatea mintii: diminuarea anxietatii, depresiei, insomniei, virozelor la copii si adulti, probleme de circulatie, usureaza respiratia, creste vibratia, starea de spirit si energia in zilele cu presiune scazuta. Aromaterapia nu se poate subsitui medicinei sau tratamentul bolilor cronice, rolul ei este de preventie, sanatate psiho-emotionala sau restabilire a echilibrului holistic  minte-corp -emotional. Uleiurile esentiale nu sunt clasificate in categoria medicamente, ci in categoria cosmetice, aliemente sau adjuvanti (suplimente).

 2. Exista o singura clasificare etica a uleiurilor esentiale , functie de destinatie sau modul de procesare:

  -uleiuri esentiale organice pentru aromaterapie

  -uleiuri esentiale  alimentare  (testate pentru uz intern),

  -uleiuri esentiale si absoluturi parfumistice organice si

  -uleiuri sintetice (obtinute in laborator, incompatibile cu alimentatia, parfumeria naturala si cu aromaterapia).

  Daca uleiurile esentiale si de aromaterapie si de parfumerie sunt obtinute prin distilare sau macerare (petale,  fructe sau bulbi), infuzare (ierburi aromatice, citrice, apele florale nu au rol terapeutic din pacate, energetic sunt prea diluate, dar au rol de wellbeing) sau presare la rece (seminte, citrice), absoluturile parfumistice cele mai pretioase, in special cele obtinute din flori si rasini, sunt extrase la cald prin utilizarea solventilor.

 3. Uleiurile esentiale pentru aromaterapie, ca si cele folosite in industria alimentara trebuie fie organice, pentru ca ele se inhaleaza in corp, la fel ca si cele alimentare(care in plus se ingereaza) sau parfumistice (care sunt mult mai concentrate). Se poate verifica acest lucru pe eticheta, sa fie avizate Ecocert, BioCert, NSF, NCS, Ecocontrol, ANSI, USDA. Aceste institutii  certifica si verifica standardele internationale pentru aceste companii producatoare, dar si ce promoveaza referitor la recomandari si sanatatea consumatorilor, mai ales cand sunt promovate in scop clinic medical, ca medicament (cee ce nu este permis) precum FDA -autoritatea americana pentru avizarea medicamentelor, cosmeticelor  si alimentelor, iar local de insitutiile fiecarei tari in parte, DSP, IBA, ANMDMR etc.

  Uleiurile de aromaterapie nu sunt nici cele mai pure, concentrate sau bune uleiuri existente. Acestea sunt cele parfumistice. Cel mai adesea sunt produse de companii cu traditie, specializate, care produc organic. Asta nu inseamna ca cele produse in sistem MLM nu sunt bune, insa nu sunt cele mai calitative si de multe ori contin un cost de marketing si promovare care le face mult prea scumpe pentru ceea ce contin.

 4. O categorie aparte sunt uleiurile parfumistice, care sunt rare si accesibile doar profesionistilor. In parfumeria naturala sunt acceptate doar absoluturile naturale si esentele cele mai pure si concentrate.  Daca uleiurile esentiale si de aromaterapie si de parfumerie sunt obtinute prin distilare, infuzare sau presare, absoluturile parfumistice cele mai pretioase, in special cele obtinute din flori si rasini, sunt extrase la cald prin utilizarea solventilor. Asta nu inseamna ca nu sunt pure, sunt cele mai pure si concentrate esente existente, insa nu sunt recomandate a fi ingerate, tocmai din cauza procesului de obtinere, care ii face incompatibili cu alimentatia in general, nu si cu respiratia sau inhalarea. Ceea ce trebuie retinut este ca in parfumerie vorbim de esente si absoluturi profesionale care sunt de cca 20 de ori mai pure si concentrate decat orice ulei esential disponibil pe piata. In parfumeria artizanala, cel mai adesea lucram cu esente obtinute din culturi mici, salbatice, de la producatori pentru industria parfumistica cu traditie, in cele mai curate medii si in conditii de prelucrare specializate. 

 5. Uleurile sintetice sunt folosite in parfumeria de masa, in special pentru a imita esentele naturale mult mai scumpe si pentru a obtine fixatori ai acestor mirosuri de laborator. Nu sunt recomandate pentru aromaterapie sau pentru uz alimentar si au etichetare specifica. De obicei nu sunt disponibile publicului larg.

 6. A se evita insa uleiurile produse altfel decat prin presare, daca nu au pe etichete certificarea organica, pentru ca distilarea si infuzarea pot permite scurgeri de matareiale impure. Cautati companii producatorare cu traditie specializate, de incredere, etice.

 7. Nu recomand aromaterapia interna in general. Asta pentru ca solutiile invazive externe de inhalare si masaj sunt dovedit mult mai eficiente si sigure. In plus, terapiile interne nu si-au dovedit stiintific eficacitatea, mai mult cauzand boli de ficat, arsuri gastrice sau ale septului nazal, tocmai pentru ca au fost recomandate sau folosite empiric, fara a se consulta un specialist cu pregatire medicala terapeutica in aromaterapie. Au fost si abuzuri de recomandare a acestora in simptome covid, ebola, cancer, boli cronice etc. Fapt care a cauzat intregii industrii si a decredibilizat specialistii, din pacate.

 8. Nu recomand aplicarea uleiului esential pe masca de protectie , pe fular sau aproape de zona nazala. Pot cauza iritarea mucoaselor sau amnezia facand mai mult rau. Uleiurile esentiale trebuie diluate si utilizate in formula data de specialist. Se poate aplica insa pe o brosa sau accesori din material tinut pe piept la distanta confortabila de nas, pentru a usura respiratia, mai ales in acesta perioada de risc . Despre cum functioneaza sistemul olfactiv si ce se intampa cand inhalam un miros, de la energizare, emotie si pana la memoriea pe termen lung, gasiti in materialele atasate.

 9. Exista utilizare larga insa in industria alimentara, cu moderatie si tot cu supervizarea unui specialist,  fie pentru imbunatatirea gustului peparatelor , crearea ceaiuri, dropsuri, diferite siropuri de tuse si respiratorii, inhalatoare (1 picatura de ulei esential). De exemplu o lingurita de miere cu o picatura de ulei esential organic de salvie, rozmarin sau ceai face minuni pentru imunitate sau in ceai.

 

Raluca Vasile

MBA Consultant, Coach Sanatate si Wellbeing,

Parfumier artizan si Aromaterapeut certificat international

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai jos cateva surse referitor la reglementarile internationale si problemele cauzate in genral de companiile tip MLM specialistilor in aromaterapie certificati si industriei in general.

https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-products/aromatherapy

https://www.fda.gov/inspections-compliance-enforcement-and-criminal-investigations/warning-letters/young-living-09222014

Your Young Living Essential Oil products, “Thieves,” “Cinnamon Bark,” “Oregano,” “ImmuPower,” “Rosemary,” “Myrtle,” “Sandalwood,” “Eucalyptus Blue,” “Peppermint,” “Ylang Ylang,” “Frankincense,” and “Orange,” are also misbranded under section 502(f)(1) of the Act [21 U.S.C. § 352(f)(1)], in that the labeling for these products fail to bear adequate directions for use for all of their claims. “Adequate directions for use” means directions under which a layperson can use a drug safely and for the purposes for which it is intended (21 C.F.R. § 201.5).  Prescription drugs can only be used safely at the direction, and under the supervision, of a licensed practitioner.  Therefore, it is impossible to write “adequate directions for use” for a prescription drug to be used by a layperson.  FDA-approved prescription drugs which bear their FDA-approved labeling are exempt from the requirement that they bear adequate directions for use by a layperson (21 C.F.R. §§ 201.100(c)(2) and 201.115).  Accordingly, because there are no FDA-approved applications for these products, the labeling of these products fails to bear adequate directions for their intended use and, therefore the products are misbranded under section 502(f)(1) of the Act.  The introduction or delivery for introduction of a misbranded drug into interstate commerce is a violation of section 301(a) of the Act [21 U.S.C. § 331(a)].

https://topclassactions.com/lawsuit-settlements/lawsuit-news/consumer-products/young-living-pyramid-scheme-alleged-in-recent-class-action-lawsuits/

SI nu in ultimul rand mai jos opinia unui aromaterapeut clinic independent din SUA despre cum au comunicat MLM-urile despre uleiurile esentiale si cata publicitate mai mult restrictionara au facut: abuz si inventare de termeni pentru a induce in eroare consumatorii, clasificarea uleiurilor esentiale dupa propriile reguli neavizate de nimeni, nici de FDA -autoritatea americana pentru avizarea medicamentelor, cosmeticelor  si aliementelor (de la clasificarea pe grade si metode de testare proprii trademark pentru a-si impune propriile produse) la cea negativa (procese publice intre cele 2 top MLM uri, recomandari medicale, retea de reprezentanti neinstruiti care recomanda  fara o specializare uleiurile ca medicamente si dau retete pentru a fi luate intern).

An Aromatherapist’s Thoughts on Young Living and doTERRA

 

 

Comments are closed.