Lichenul de oakmoss everniaprunarstri va putea fi folosit in continuare in UE
03/07/2020
REBORN 3 zile cu RaluDevi in Jurilovca 7-9 august 2020- Program unic de transformare personala in Romania
17/07/2020
Show all

Uleiurile secrete din parfumurile cu feromoni. Mosc Civet, Ambrette, Ambergris, Castoreum, Hyraceum, Vetiver sau aldehida de Mosc Alb

Ce sunt feromonii şi în ce ingrediente se gǎsesc?

Unele din cele mai seducatoare şi iubite parfumuri conţin ingrediente cheie, precum mosc, ambergris, castoreum sau vetiver.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moscul este un extract animalic din glandele caprioarei mascul de mosk Siberiana sau din sudul muntilor Himalaya din India  (Tamil Nadu)  sau moscul civet din excrementele tincturate ale pisicii civetta (civet cat)  indoneziana de palmier din care se face cafeaua Kopi Luwak, care traieste in sudul Asiei, Rusia sau Africa (o metoda sustenabila astazi, decat tincturarea in solvent alcoolic a secretiei glandulare a zibetei/ civetei Viverridae, extractie glandulara care era o metoda dureroasa, si deseori fatala animalului). Cel mai adesea, gasim mosc civet animalic din India, sudul Himalayei, unde traieste o specie de civeta mai mare. Are un miros fecal intens, puternic. 1kg de ulei de civet mosc costa cca. 500$.

Astazi exista variante naturale vegetale sustenabile, precum mosc ambrette, angelica sau galbanum, cu intensitate individual mai puţin intens, dar care în acorduri potrivite pot avea o energie şi un vibe chiar mai bun, pentru ca sunt extracte vegetale. Provenienţa: India, Tibet, Bhutan. Moscul alb, o varianta moleculara, obtinuta si natural din blenduirea oakmossului cu ylang ylang, fenicul sau licorice sau ambrette cu hibiscus. Sintetic, moscul animalic este cel mai adesea este inlocuit de molecule de galactona sau civetona.

 

Ambergris este o substanţa solida, cerata şi calcinata, inflamabila, ce este produsa de sistemul digestiv al caşalotului (balena de sperma/ sperm whale) din resturile mari nedigerabile, sperma şi lichid gastric care este eliminataprin sfincter  la finalul vietii casalotului bolnav sau prin voma, fiind prea mare pentru a fi eliminata pe cale fecala. În varianta proaspata are miros puternic marin şi de fecale. În varianta prelucrata de ambergris alb are miros intens şi complex de balegar, sperma sau chihlimbar raşinos. Este un ingredient foarte rar şi scump, considerat cel mai puternic afrodisiac în parfumerie, însa din cauza raritaţii este adesea înlocuit sintetic de ambroxan, un compus cu miros şi proprietaţi similare. Provenienţa: Bahamas, India, Sudul Africii.

 

Castoreum sau Hyraceum este o substanţa  similara ambergrisului ca aspect, şi miros de piele, obţinut din fecale de castor din America şi Europa de Nord , intens folosit ca fixator în industria cosmetica.

 

Vetiver- este o radacina ierboasa din care se obţine un extract cleios, cu miros intens de fum, caramel şi raşina. Este considerat canabisul parfumeriei, avand deopotriva beneficii medicale, dar şi energizante şi euforice. Este intens folosit în parfumurile ierboase, cu note fougere, unisex sau masculine. Provenienţa: America Centrala şi de Sud.

Unele din cele mai iubite parfumuri clasice conţin aceste ingrediente considerate a avea conţinut ridicat în feromoni: Emeraude, Chanel Antaeus, Cuir de Russie, Magie Noire, Lancôme Caractère, Madame, Givenchy III, Shalimar.

 

Comments are closed.