Parfumuri în Tendinţe. Cum va mirosi 2020.
29/04/2020
2020. Parfum de femeie
29/04/2020
Show all

Parfumurile cu feromoni. Secretele de seducţie ale reginelor.

Parfumurile cu feromoni. Secretele de seducţie ale reginelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parfumul este un accesoriu de seducţie încǎ de pe vremea începuturilor parfumeriei, de pe lȃngǎ casele regale din Egiptul antic din vremea Cleopatrei, dar aprofundat ştiinţific şi ridicat la rang de modǎ internaţionalǎ în Franţa secolului al 18-lea, în vremea reginei Maria Antoaneta şi a lui Louis al XIV-lea. Casele regale aveau propriul parfumier care crea semnǎturi olfactive unicat pentru regi şi regine, pentru a le spori acestora capacitatea de seducţie, atracţie şi manipulare. Parfumul a jucat un rol esenţial  în jocurile de seducţie oficiale sau de culise ale caselor regale, unde amanţii şi amantele de clasǎ  inventau poţiuni şi mici secrete halucinante sau care realmente iţi tǎiau respiraţia pentru a –şi domina adversarii în viaţa intimǎ sau politicǎ. Dintre acestea esenţele cel mai des menţionate erau opiumul sau varianta sa floralǎ numitǎ carnation, tǎmȃia sau smirna,  moscul ce imitǎ mirosul de fecioarǎ  virginǎ, extacte ierboase din vetiver, cannabis sau coca, ingrediente ce s-au folosit intens în parfumerie pȃnǎ în anii ’80 cȃnd au început sa fie pe cale de dispariţie şi au fost înlocuite cu replici sintetice.

Este fals deci sǎ spunem cǎ sunt parfumuri cu feromoni exclusiv doar cele ce conţin extracte sau molecule de origine animalicǎ, pentru cǎ iatǎ extractele ierboase sau rǎşinoase au o vibraţie energeticǎ mai ridicatǎ şi creeazǎ o stare adesea mai placutǎ şi mai incitantǎ.

 

Un parfum care miroase natural nu este neapǎrat natural. Cum deosebim între un parfum autentic şi un fals. 

Un miros intens şi persistent nu este neapǎrat natural sau bun, este un fapt dovedit stiintific cǎ poate chiar sǎ creeze alegii sau dureri de cap, anxietate, etc. Singurul efect general valabil este starea de bine şi de încredere pe care un parfum o dǎ purtǎtorului, dar pentru a fi convinşi de asta trebuie sǎ avem şi noi ca purtǎtori un nivel minim de cunoaştere despre ce se aflǎ în spatele unui parfum, despre ingrediente şi cum sǎ alegem.

Industria de “fine fragrance” a parfumurilor de brand a intervenit şi a impus producǎtorilor reguli de etichetare şi certificǎri internaţionale agreate la nivel de industrie pentru a se proteja. Printre acestea, menţionarea casei de productie şi a compuşilor sintetici şi/sau naturali pe etichetǎ, sub denumirea chimicǎ, a ţǎrii de origine şi testarea dermatologicǎ şi alergenicǎ, cu evitarea testelor pe animale.

Pe de altǎ parte, parfumurile cu adevărat naturale au început sa fie atât de rare în prezent, încȃt singura garanţie este de a-l procura dintr-un atelier artizanal specializat în parfumerie naturalǎ sau a învǎţa sǎ ni-l facem singuri. Iatǎ şi cȃteva repere prin care ne dǎm seama cǎ un parfum este natural: pelicula de ulei parfumat sau aspectul neclar datorat particulelor de uleiuri şi absoluturi de parfum, efect de catifelare şi hidratare la pulverizarea pe piele, intrǎ rapid în piele,  identificarea gradualǎ dupǎ pulverizare a notelor de vârf, mijloc şi bazǎ, stare de bine, încredere şi energie sporitǎ evidente, chimie bunǎ cu pielea încȃt aproape îl mai simţim, dar cei de langǎ noi îl resimt intens timp de 5-8 ore pȃnǎ la 3-4 zile, în cazul parfumurilor personalizate ştiiţific funcţie de ADN şi arhetipul olfactiv al fiecǎruia.

 

Ce sunt feromonii şi în ce ingrediente se gǎsesc?

Unele din cele mai seducǎtoare şi iubite parfumuri conţin ingrediente cheie, precum mosc, ambergris, castoreum sau vetiver.

 

Moscul este un extract animalic din glandele cǎprioarei sau moscul civet din excrementele pisicii din sudul Asiei, Rusia sau Africa. Existǎ şi  variantele sale vegetale ambrette sau galbanum, cu intensitate individualǎ mai puţin intensǎ, dar care în acorduri potrivite pot avea o energie şi un vibe chiar mai bun, pentru cǎ sunt extracte vegetale. Provenienţa: India, Tibet, Bhutan. Moscul alb, o varianta moleculara, obtinuta si natural din blenduirea oakmossului cu ylang ylang, fenicul sau licorice sau ambrette cu hibiscus.

 

Ambergris este o substanţǎ solidǎ, ceratǎ şi calcinatǎ, inflamabilǎ, ce este produsǎ de sistemul digestiv al caşalotului (balena de spermǎ) din resturile mari nedigerabile, spermǎ şi lichid gastric care este eliminatǎ sub formǎ de vomǎ, fiind prea mare pentru a fi eliminatǎ pe cale fecalǎ. În varianta proaspǎtǎ are miros puternic marin şi de fecale. În varianta prelucratǎ are miros intens şi complex de bǎlegar, spermǎ sau chihlimbar rǎşinos. Este un ingredient foarte rar şi scump, considerat cel mai puternic afrodisiac în parfumerie, însǎ din cauza raritǎţii este adesea înlocuit sintetic de ambroxan, un compus cu miros şi proprietǎţi similare. Provenienţa: Bahamas, India, Sudul Africii.

 

Castoreum sau Hyraceum este o substanţǎ similarǎ ambergrisului ca aspect, şi miros de piele, obţinut din fecale de castor din America şi Europa de Nord , intens folosit ca fixator în industria cosmeticǎ.

 

Vetiver- este o radacinǎ ierboasǎ din care se obţine un extract cleios, cu miros intens de fum, caramel şi rǎşinǎ. Este considerat canabisul parfumeriei, avȃnd deopotrivǎ beneficii medicale, dar şi energizante şi euforice. Este intens folosit în parfumurile ierboase, cu note fougere, unisex sau masculine. Provenienţa: America Centrala şi de Sud.

Unele din cele mai iubite parfumuri clasice conţin aceste ingrediente considerate a avea conţinut ridicat în feromoni: Emeraude, Chanel Antaeus, Cuir de Russie, Magie Noire, Lancôme Caractère, Madame, Givenchy III, Shalimar.

 

Raluca Vasile – master parfumier, scent designer, consultant

creator concept YPA Your Personal Aroma- Artisan Parfums

www.yourpersonalaroma.com

Comments are closed.