Despre arome şi siajul parfumurilor în tendinţe
Articol aparut in revista #Avantaje
Nu ştiu alţii cum sunt, dar pentru mine fiecare loc are un parfum anume, fiecare ţara, fiecare oraş şi fiecare catun de lume este o amintire olfactivǎ şi culturalǎ unicǎ. Pentru cǎ parfumul dǎ identitate unicǎ ţǎrilor, oamenilor şi spaţiilor, este şi un vector de brand esenţial. De aceea parfumierul este un cǎutator de esenţe rare provenite din locuri unice de pe întreg globul, un povestitor alchimist al unor locuri speciale, cu amintiri unice şi oameni arhetip, al unor experienţe de viaţa memorabile în care ne regǎsim fiecare dintre noi în anumite momente esenţiale.
Un parfum conţine cȃteva acorduri de bazǎ şi este alcǎtuit din zeci sau chiar sute de esenţe într-o simfonie magistral orchestratǎ şi cu un echilibru olfactiv care face sens, unde fiecare ingredient strǎluceşte magistral. Mirosul perfect, final nu este dat de esenţe în sine, ci de mǎiestria creativǎ a parfumierului, de poveşti şi experienţe trǎite de acesta, care inspirǎ la combinaţii de ingrediente şi acorduri neaşteptate, la crearea şi recrearea de experienţe olfactive din combinaţii de esenţe neaşteptate, insǎ cu o compoziţie alchimicǎ ce reuneşte sute de arome, gusturi, texturi, melodii şi amintiri olfactive minuţios reunite într-o experienţǎ unicǎ.
Puţini ştiu cǎ mirosul final al parfumului nu apare la primul puf, ci dupǎ cca. 10-15 minunte de la pulverizarea parfumului direct pe piele, la încheietura mȃinii . Aceastǎ urmǎ finalǎ remarcabilǎ a mirosului unui parfum pe care ne-o dorim sǎ o lasam prin locurile pe unde trecem poartǎ numele de SIAJ. Unicitatea siajului este datǎ de complexitatea acordurilor, dar şi de anumite esenţe rare sau o concentraţie calitativǎ deosebitǎ a absolutului (extractul din petale, ex. pentru 1 litru de absolut de trandafir se folosesc cca 1. 5 milioane de petale, adicǎ cca. 4 tone de petale), o producţie anualǎ ce nu poate fi controlatǎ, ceea ce face din aceste ingrediente adevarate nestemate pentru lumea parfumeriei.
În fiecare an, marile case de parfumuri lanseazǎ ediţii noi, colecţii unice şi deosebite, ce conţin ingrediente cheie, mirosuri ce revin în tendinţe sau acorduri şi substanţe noi create pentru a rǎspunde nevoilor sau aşteptǎrilor noastre. Din motive de sustenabilitate şi menţinere a unui miros constant al colecţiilor, regǎsim în multe din parfumurile în tendinţe ale momentului cȃteva substanţe ce dau persistenţǎ, unicitate, acel ‚je ne sais qui’, motivul zȃmbetului nostalgic încȃntǎtor care ne schimbǎ starea în sublim.
Iatǎ cȃteva din esenţele în tendinţe ale anului 2019 şi cȃteva parfumuri în care le regǎsim. Anul acesta au fost lansate parfumuri comerciale cu miros predominant verde, fresh de cologne, de aici şi esenţele noi in tendinţe, precum spearmint, mastic, galbanum sau angelica, dar şi parfumuri vintage bogate în jonone(pudrate) şi ambroxan, mirosuri dulci, pudrate, intense.
Mastic. Mastic pistaccia lentiscus. Este o tufǎ verde meditereaneanǎ, des folositǎ de vechii egipteni în parfumuri. A reapǎrut în parfumeria modernǎ odatǎ cu limitarea folosirii oakmoss-ului (extract din muşchi de stejar). Are aspect gumos, un miros verde rǎşinos, cu nuanţe de tabac şi ceai verde. Este prezent în parfumul Habanita –Molinard, Un Jardin sur le Nil- Hermes, Night Dive- Davidoff, Memoire d’une Odor – Gucci, Corsica Furiosa de la Parfums D’Empire.
Galbanum. Ferula Galbaniflua. Era folosit in Egiptul antic, Iran, Turcia sau Afganistan pentru obţinerea tǎmȃiei. Are aspect gumos, lǎptos galbui. În parfumerie este folosit pentru a reda mirosul de zambilǎ, narcise sau gardenia, excelent în parfumurile cypre (vanilate). Parfumuri celebre ce conţin galbanum sunt: Miss Dior, No. 19, Andante-Sospiro, Premier Figuier- L’Artisan Parfumeur, New York Musk -Bond 9 sau Vent Vert de la Balmain.
Angelica. Angelica Archangelica. Originalǎ din Franţa, Belgia sau Germania, angelica înseamnǎ „iarba îngerilor” şi era folositǎ în antichitate pentru a alunga spiritele rele. Are un miros verde de fȃn, mosc alb, cu final de lemnos piperat de cedru. Este unul din ingredientele esenţiale în apele de cologne încǎ din anii 1950, îmbinȃndu-se minunat cu note florale. Parfumuri celebre cu angelica sunt: Angelique Noir, Aqua Allegoria-Angelique Lilas, Colours of Love – Guerlain, Angelica- Thierry Mugler, Tuberose Angelica- Jo Malone, Casbah- Piguet, Cologne-Le Galion sau 1000 de Patou.
Ambroxan. În prezent, este printre cele mai populare ingrediente în parfumerie, pentru cǎ e accesibil şi miroase plǎcut, dulce (a ciocolata caldǎ, o combinaţie de ambra, caramel, lemn, piele şi ambergris).
Poate fi obţinutǎ etic şi sustenabil, are la bazǎ extractul de salvie (clary sage) .
Ambroxanul e folosit des şi la scarǎ largǎ în parfumeria contemporanǎ, în concentraţie mare în clasice ca proaspat relansatul Sauvage (Dior), foarte mare în nişe scumpe ca Baccarat Rouge 540 (Maison Francis Kurkdjian) sau chiar 100% în solinote moleculare cum este Escentric 02 (Escentric Molecules).
Raluca Vasile este master parfumier certificat international şi consultant in branding multisenzorial, contributor al revistei AVANTAJE, speaker şi formator, cu un dublu master in Arta Parfumului de Lux în UK şi specializǎri în Franţa, Italia şi Qatar şi un MBA în global branding la City University Seattle/SUA. Creeazǎ semnǎturi olfactive personalizate de brand, personale şi de ambient, workshopuri inspiraţionale de wellbeing prin arome şi stǎri unice şi concepte de marketing senzorial pentru evenimente şi lansǎri out-of-the-box. A lansat prima colecţie cu ADN romȃnesc din esenţe şi macerate create în Romȃnia. Your Personal Aroma este conceptul sǎu semnatura de creaţie a unor linii olfactive unice, personalizate, cu un design unic inspirat de Coloana Infinitului a lui Brancuşi, prin care s-a remarcat internaţional. Colecţiile sale au fost premiate la A’ Design Awards Milano 2015, a expus la Esxence Milano in 2017 şi este primul parfumier creativ din SE Europei invitat sǎ expunǎ în 2018 la World Perfumery Congress în Nisa, eveniment ce valideazǎ liga intȃi a master parfumierilor, noile tendinţe globale în parfumerie şi scent design.